0 comments

In de titel is geen typefout gemaakt, al gaat dit bericht wél over Wft. Misschien komt deze Engelse afkorting wat hard over maar het is wel ongeveer wat we dachten toen we navraag deden bij het CDFD over hoe e.e.a. werkt in de nieuwe PE-periode (na 1 april 2019).

Want wat blijkt? Een ooit behaalde Wft-beroepskwalificatie met verlopen adviesbevoegdheid kan qua adviesbevoegdheid slechts hersteld worden door een ‘bijzonder examen’. Uiteraard wisten we dat dit één van de routes was maar dat het slechts de enige route wordt, is wel echt iets nieuws en wat ons betreft erg onlogisch. We gingen er namelijk vanuit dat, net als in deze PE-periode, het opnieuw behalen van het Wft-examen van de bovenste module zou resulteren in een nieuw beroepskwalificatiediploma en daarmee de adviesbevoegdheid zou herstellen. Dit was voor veel adviseurs dan de meest aantrekkelijke route geweest. Toen we hoorden dat dit, in tegenstelling tot eerdere berichten, niet (meer) zo zou werken, vroegen we door. En wat blijkt: zelfs als je alle Wft’s opnieuw behaalt, ook dan wordt je adviesbevoegdheid niet hersteld of opnieuw verkregen! Heel bizar!

Dus anders gezegd: als je je Wft’s opnieuw haalt, ontvang je géén nieuw diploma maar een modulecertificaat. Je verkrijgt geen nieuwe adviesbevoegdheid. Je zal te allen tijde het bijzondere examen moeten doen om je adviesbevoegdheid te herstellen.

Dit is absoluut een probleem aangezien de bijzondere examens slechts drie keer per jaar gedurende een korte periode kunnen worden gemaakt (en er ook een iets hogere leges geldt, maar dat is slechts bijzaak wat mij betreft).

Een praktijksituatie:
Je hebt eind 2016 een keer Wft Zorg behaald. Verder heb je er niets mee gedaan en dus heb je geen PE in 2017-2019 gedaan. Op 2 april 2019 krijg je een baan aangeboden, waarvoor adviesbevoegdheid benodigd is op het gebied van Wft Zorg. Je besluit het examen opnieuw te doen.

Je gaat in deze situatie van een hele koude kermis thuiskomen. Je krijgt namelijk geen adviseursdiploma opgestuurd, maar een modulecertificaat. Lees: je hebt géén adviesbevoegdheid verkregen. Je had immers al een keer een diploma gehaald en het herstellen van de adviesbevoegdheid kan alleen met het behalen van het bijzondere examen (in dit geval: Zorg)*. Dit examen kun je echter alleen afleggen eind juni. Zak je? Dan is het wachten tot eind oktober. Weg baan…

Ter verduidelijking een andere situatie:
Je hebt in de periode 2014-2016 Wft Basis, Wft Vermogen en Wft Hypothecair Krediet behaald. Je bent, om welke reden dan ook, te laat met het doen van PE (Hypothecair Krediet) en komt daar op 1 april 2019 achter. Je adviesbevoegdheid is komen te vervallen. Je bent als zelfstandige afhankelijk van je diploma’s en gaat dus als de wiedeweerga aan de slag met het opnieuw behalen van deze drie examens. Want ja, wachten tot eind juni kan écht niet. Helaas: ook dit kan niet. Het opnieuw behalen van je examens resulteert immers niet in het herstellen van je adviesbevoegdheid. Je zult moeten wachten tot eind juni om het bijzondere examen (in dit geval: Hypothecair Krediet) te behalen. En ook hier geldt: er het beste van hopen, want de eerstvolgende mogelijkheid is pas eind oktober.

Er ontstaan hierdoor zeer onrechtvaardige situaties. Want stel: je bent als adviseur actief geweest in 2014 en hebt een uitstapje gemaakt naar een andere branche of functie (waar geen/andere Wft’s voor nodig waren). Je hebt geen PE gedaan in 2017-2019. Een goede vriend van je is nieuw in de financiële branche en jullie besluiten beiden de Wft’s (die van jou zijn immers vervallen) opnieuw te behalen. Jullie behalen bijvoorbeeld beiden Wft Basis en Wft Vermogen. Feest, beiden geslaagd! Vervolgens valt bij de goede vriend een beroepskwalificatiediploma (met adviesbevoegdheid) op de mat en bij jou twee modulecertificaten (zonder adviesbevoegdheid). Hetzelfde examen behaald, een totaal andere uitkomst. Met verstrekkende gevolgen! Waarom? Alleen omdat jij in 2014 dit diploma al een keer behaald hebt.

En om het af te leren nog een voorbeeld:
Jij hebt als vermogensadviseur ooit Wft Basis, Wft Vermogen, Wft Hypothecair Krediet en Wft Pensioen gehaald (maart 2017 de laatste). Je doet vervolgens geen PE in 2017-2019 en komt daar op 2 april 2019 achter. Een directe collega heeft alleen de voor haar functie verplichte Wft Basis en Wft Vermogen diploma’s behaald. Ook zij heeft geen PE gedaan. Nu komt het: als je collega Wft Hypothecair Krediet of Wft Pensioen behaalt, ontvangt zij de nieuwe beroepskwalificatie Hypothecair Krediet/Pensioen en mag adviseren in producten in het domein vermogen en hypothecair krediet/pensioen. Doe jij ditzelfde examen, krijg jij een modulecertificaat en mag je helemaal nergens in adviseren. Jij hebt het immers al een keer behaald. Jij kunt tot eind juni (en bij het niet behalen van het examen nog een stuk later) je functie niet uitoefenen en zij mag een dag later weer aan de slag. Zakt zij? Dan kan zij iedere dag in de week op herexamen. Jij moet steeds 3 tot 4 maanden wachten.

Dit geeft het woord ‘bijzonder’ in de context van bijzondere examens toch wel weer een hele andere lading…

Geen PE gedaan? Dan een laatste tip: plan maar geen vakanties eind juni (week 26) en eind oktober (week 43) dit zijn immers de enige momenten dat je het bijzondere examen dit jaar kunt afleggen. Let op: Je dient je wel ruim van te voren (uiterlijk week 21/38) aan te melden!

*Om inhoudelijk compleet te zijn: in het geval van de beroepskwalificatie Zorg is er ook nog de mogelijkheid om via Wft Basis en Wft Schade Particulier (en eventueel Wft Schade Zakelijk) adviesbevoegdheid voor de beroepskwalificatie Zorg te krijgen. Indien je deze diploma’s al een keer hebt behaald, is ook deze route afgesloten.

Wesley van 't Hof
Over de auteur

Laat een bericht achter

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>