2 comments

De betekenis van slagingsgarantie is simpel: je krijgt de garantie dat je slaagt. Toch zien wij dat verschillende opleiders er verschillende definities op nahouden en dat cursisten dat verwarrend vinden. In deze blog ga ik daarom in op onze slagingsgarantie en de garantie (of afgeleide vorm) van andere opleiders.

Om maar gelijk man en paard te noemen: alleen Hoffelijk en Dukers & Baelemans gebruiken het woord ‘slagingsgarantie’. Andere opleiders geven überhaupt geen garantie. Lindenhaeghe heeft nog wel een soort verzekering die je kunt afsluiten: de herexamenservice. Tegen het betalen van een premie verzeker je je dan tegen het risico van zakken. Hoe groot is dat risico eigenlijk? Een relevante vraag, want als iedereen zou slagen voor een examen heeft niemand een garantie nodig. De landelijke slagingspercentages die het CDFD elk kwartaal publiceert geven het antwoord.

In het tweede kwartaal van dit jaar waren de slagingspercentages als volgt:

HF_Binnenstebuitenhof_Afbeeldingen_Slagingsgarantie_PE-Wft

Deze cijfers laten zien dat garantie verreweg het hardst nodig is bij Wft. Opvallend genoeg is Hoffelijk de enige opleider die slagingsgarantie voor Wft afgeeft. Of is dat eigenlijk niet zo opvallend…?

Hoe het begon
Het begon allemaal met de juiste intentie. Wij geven sinds 2014 slagingsgarantie op onze e-Leerlijnen Wft en waren daarmee de eerste. Bij ons betekent slagingsgarantie echt: wij garanderen dat je slaagt! Het enige dat je daarvoor moet doen is ‘normaal studeren’. Slaag je toch niet, dan zitten wij op de blaren. Alles wat nodig is om je de volgende keer wél te laten slagen, is dan namelijk op onze kosten. Simpel. Alle extra opleidingen, alle tijd die wij eraan besteden en natuurlijk alle herexamens zijn gratis. Al zijn het tien herexamens. Je zult begrijpen dat dat voor ons flink in de papieren kan gaan lopen en dat wij er dus alles aan doen om zakken te voorkomen. Naast onze intrinsieke motivatie om top lesmateriaal af te leveren, is dit een mooie extra prikkel.

Voor opleiders die geen garantie afgeven ligt er juist een perverse prikkel op de loer. Cursisten die zakken zorgen namelijk voor extra omzet op examens en lesmateriaal. Lesmateriaal dat ‘voldoende’ is, is dan misschien wel goed genoeg? Ben je werkgever en slaagt bij Opleider X 70% voor Wft, dan doet de opleider het beter dan het landelijk gemiddelde en zal er niet snel geklaagd worden. Maar die 30% moet wel extra lesmateriaal en examens kopen. Een mooie omzetbooster dus, als je lesmateriaal slechts ‘voldoende’ is.

Belofte of marketingtruc?
We zijn inmiddels een aantal jaar verder, maar onze propositie is al die jaren hetzelfde gebleven. Voor PE biedt Dukers & Baelemans sinds kort ook slagingsgarantie aan. Niet voor Wft, maar alleen voor de veel beter gemaakte PE-examens. Als je zakt, krijg je een voucher voor een herexamen opgestuurd. That’s it. Geen verdere hulp, geen extra opleiding. Alleen een voucher. Is dat slagingsgarantie? Nee, want als je de tweede keer weer zakt, sta je alsnog met lege handen. Noem het dan een herkansingsrecht in plaats van slagingsgarantie.

En heeft je werkgever collectieve afspraken met Dukers & Baelemans? Helaas, dan kun je geen gebruikmaken van de garantie. Kan iemand mij uitleggen waarom dat is? Misschien omdat die omzet toch wel binnenkomt en met deze slagingsgarantie, nu de piek van PE-examens nog voor ons ligt, alleen geprobeerd wordt nieuwe klanten binnen te halen?

Slagingsgarantie wordt zo vooral een marketingtruc in plaats van een belofte.

Lindenhaeghe heeft ook, net voordat de PE-piek loskomt, een apart product in het aanbod opgenomen: de herexamenservice. Ik vergelijk het met een verzekering (alhoewel Lindenhaeghe geen Wft-vergunning heeft natuurlijk): als je € 20,- premie betaalt en de eerste keer zakt, krijg je een uitkering in de vorm van een tweede examenpoging. Alleen voor PE, dus helaas ook niet voor de veel slechter gemaakte Wft-examens. Tegen dat risico kun je je bij Lindenhaeghe dan weer niet verzekeren. In de voorwaarden staat dat je ook een klassikale training moet volgen of de e-learning moet doorlopen en de bijbehorende oefenvragen 80% goed moet afronden. Voorwaarden stellen zodat er wel een inspanning gedaan moet worden, is logisch (dat doen wij ook), maar de kans dat je zakt voor een PE-examen is klein, de kans dat deze verzekering uitkeert is nog veel kleiner…

Wij bieden al jaren échte slagingsgarantie en blijven dat gewoon doen. Niet tijdelijk voor PE, maar gewoon altijd voor Wft. Als belofte, niet als marketingtruc!

Edwin Deijs
Over de auteur

2 Reacties
 
  1. Niezen februari 27, 2019 at 00:14 Beantwoorden

    Wonderlijk, ik heb WFT basis en WFT schade particulier beide gehaald via Hoffelijk. Mijn werkgever heeft collectieve afspraken met jullie (Hoffelijk) en mijn collega’s en ik hadden geen slagingsgarantie.
    Gebruiken jullie nu diezelfde ‘marketingtruc’ zoals je hierboven beschrijft?

  2. Edwin Deijs
    Edwin Deijs februari 27, 2019 at 15:59 Beantwoorden

    Bedankt voor je reactie. Ook bij collectieve afspraken is onze slagingsgarantie gewoon van toepassing, absoluut. Neem gerust contact met me op (06-83903966), dan kan ik aan de hand van welke werkgever het betreft beter meedenken met je en aangeven of er wellicht andere afspraken zijn gemaakt.

Laat een bericht achter

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>