0 comments

Het is alweer vier jaar geleden dat de nieuwe vakbekwaamheidseisen van kracht werden. De doelstelling? De kwaliteit van de financiële dienstverlening verhogen en daarmee de consument beschermen.

Volgens mij kan niemand tégen die doelstelling zijn. De vorm kunnen we wel bediscussiëren en in tegenstelling tot PE, is PA (Permanent Actueel) gelukkig een open norm waar we als branche zelf invulling aan kunnen geven. Heerlijk, geen verplichting om een ondergrens te halen, maar een kans om PA zo in te vullen dat het wezenlijk bijdraagt aan de doelstelling. De praktijk is echter vaak anders…

Rol opleider
Veel financieel dienstverleners hebben PA uitbesteed aan een opleider. Maar na het afsluiten van een abonnement ben je er nog niet. Je besteedt veel uit, maar uiteindelijk moet je als organisatie en als professional de handschoen een keer oppakken. Dat betekent structureel tijd vrijmaken om de ontwikkelingen in je vakgebied écht door te nemen en deze te integreren in je dienstverlening.

Als opleider hebben wij een cruciale rol in het succes van PA. We moeten de juiste onderwerpen op het juiste moment aanbieden, geen relevante onderwerpen missen, de juiste diepgang realiseren, makkelijk leesbaar schrijven, de praktische vertaling maken, enzovoort. Een hele uitdaging, want wat voor de een relevant is, is dat voor de ander alweer minder. Als je dat niet goed inricht, ligt het gevaar op de loer dat professionals ontmoedigd raken en hun vakkennis onvoldoende bijhouden. In de praktijk gebeurt dat ook en dat is een probleem.

Ik zie dat opleiders daar verschillend mee omgaan, met als gemene deler: een ‘race naar de bodem’. Enkele voorbeelden:

  1. De frequentie van de berichten wordt aanpast naar eens per zoveel maanden.
    In plaats van ‘365 dagen per jaar actueel’ ben je dan bijvoorbeeld ‘6x per jaar actueel’;
  2. Het aantal berichten wordt tijdelijk verlaagd, bijvoorbeeld in de zomer.
    Als professionals terugkeren van vakantie, staan er zo geen of minder berichten voor hen klaar (een gemiste kans wat mij betreft, hoe mooi is het niet dat als je lekker een paar weken vrij bent geweest, alle belangrijke ontwikkelingen op een presenteerblaadje voor je klaarliggen?);
  3. Het aantal berichten wordt structureel verlaagd, waardoor cruciale informatie gemist kan worden.

Bovenstaande oplossingen zijn symptoombestrijdingen en dragen niet bij aan de doelstelling waarmee ik deze blog begon. Actualiteiten te laat tot je nemen, kan ervoor zorgen dat je klanten in de tussenliggende periode onjuist of onvolledig adviseert of informeert. Actualiteiten helemaal niet tot je kunnen nemen, omdat de opleider bepaalde actualiteiten helemaal niet aanbiedt, is natuurlijk nog erger en zorgt voor een blijvende achterstand. Arme professional, maar vooral: arme consument!

Alle actualiteiten zijn relevant, maar voor wie?
Het gaat niet zozeer over de hoeveelheid actualiteiten. Het probleem zit hem veel meer in de relevantie van de actualiteit voor die betreffende persoon. De actualiteit is sowieso relevant, alleen de vraag is dus: voor wie? Zo vinden alle hypotheekadviseurs ontwikkelingen rondom de KEW interessant, maar zeker niet alle ontwikkelingen binnen Wft Basis. Die raken hun dagelijkse adviespraktijk namelijk vaak niet. En er gebeurt nogal wat in Wft Basis, waardoor de praktijk vaker niet dan wel wordt geraakt.

Niet minder (vaak) actualiteiten, maar gerichter
Volgens mij is de oplossing heel simpel: niet minder of minder vaak actualiteiten, maar een gerichtere distributie van de actualiteiten. De juiste content moet op het juiste moment naar de juiste persoon. Als je dat perfect inregelt, hoef je PA niet te devalueren door aan symptoombestrijding te doen, maar raakt elke actualiteit de werkzaamheden van de betreffende professional en is daarmee een schot in de roos.

Hoffelijk introduceert daarom: PA per functie!
Opleiders volgen met PA vaak het vakbekwaamheidsbouwwerk en bieden PA aan op beroepskwalificatieniveau. Wat echter lang niet iedereen weet, is dat PA moet toezien op vakgebieden waarop je in de praktijk actief bent en niet per se op de volle breedte en diepte van de Wft-beroepskwalificatie. Je kunt dus prima afstappen van de beroepskwalificatie en kijken naar Wft-modules, waardoor je kunt kiezen uit veel meer combinaties. Dan kan bij ons al, waardoor hypotheekacceptanten bijvoorbeeld alleen PA Basis en Hypothecair Krediet volgen, maar geen Vermogen.

De ultieme invulling van PA ziet echter toe op de functie van de professional, op wat hij dagelijks in de praktijk doet. Hoffelijk introduceert daarom PA per functieprofiel. We gaan dus niet minder berichten schrijven of deze korter maken. Ook gaan we de frequentie niet aanpassen. Wel gaan we de berichten nog beter toebedelen aan de juiste personen.

Dat betekende een boel werk aan onze kant. We hebben alle Wft-modules verdeeld in verschillende thema’s, soms wel dertig per Wft-module. Zo ontstond een heel fijnmazige structuur waarin je als organisatie of professional zelf je profiel kunt samenstellen. Aan de achterkant complex om in te regelen en beheersbaar te houden, maar voor onze klanten aan de voorkant uiterst simpel. Vooral in de lagere modules van een beroepskwalificatie valt hier heel veel winst te behalen. Daarnaast kunnen ‘delen’ van aanpalende beroepskwalificaties gemakkelijk erbij worden geplust in plaats van gelijk de hele module. Een hypotheekadviseur kan bijvoorbeeld elementen van Wft Inkomen die toezien op particulieren wel selecteren, maar het collectieve deel niet.

Natuurlijk kennen wij de branche en hebben we veelvoorkomende functies al in beeld gebracht en hier een profiel voor samengesteld. De professional of de organisatie hoeft dit dan alleen te toetsen en te finetunen aan de hand van de dagelijkse werkzaamheden. Heel simpel en uiterst effectief. En we onthouden niemand de overige content, die stellen we nog steeds beschikbaar maar naast het functieprofiel. Zo kun je je als je wilt altijd verder ontwikkelen, maar bespaar je enorm veel tijd als je dit niet wilt. Het resultaat: professionals die continu actualiteiten lezen die direct van toepassing zijn op de dienstverlening aan hun klanten. Volgens mij zijn we dan weer terug bij de doelstelling en vullen we PA in op een manier die recht doet aan de consument!

Edwin Deijs
Over de auteur

Laat een bericht achter

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>