0 comments

Grenzen verleggen, daar zijn we bij Hoffelijk altijd voor in. Af en toe is het verleggen van grenzen echter géén goed idee. In deze blog ga ik het hebben over enkele grensgevallen die we tegenkomen in omwisseldossiers. Die gaan steevast over de datum waarop een bepaald certificaat moest zijn behaald. Zaken die uiteindelijk natuurlijk niet ‘schrijnend’ zijn, maar wel sneu. En informatief. Lees je mee?

Misschien denk je na de verlengingen en versoepelingen in de afgelopen jaren dat het met dat omwisselen van je eerder behaalde diploma’s ook wel los zal lopen. Geloof me: er zit straks geen enkele rek in wat voor regel dan ook die met het administratief omwisselen van je diploma’s te maken heeft. We hebben hier in het overleg dat we als exameninstellingen voeren met het CDFD onlangs nog expliciet naar gevraagd. En het CDFD heeft net zo expliciet geantwoord:

“De regeling kent geen uitzonderingen of een hardheidsclausule. Het is dan ook niet zinvol om dergelijke gevallen door te verwijzen (…)”

Dat klinkt als de bekende inflexibele en formele houding van het College, nietwaar? In dit geval heeft het CDFD een punt. Het suggereren dat er wél mogelijkheden zijn, geeft mensen alleen valse hoop. Het wekt veel irritatie op als men van het kastje naar de muur wordt gestuurd. En eerlijk gezegd: coulance kan in deze context ook gewoon niet. Hoe lastig sommige situaties ook zijn uit te leggen.

Het ijzeren gordijn – 1 oktober 2007
Wat maakt het nou uit op welke datum je een bepaalde training hebt gevolgd? Als dit programma nou 100% het programma was waarmee je aan de eisen kon voldoen? Tja, hoe arbitrair de uiterste datum ook is gekozen, nu (bijna negen jaar na het verstrijken van de datum) kan die niet meer gewijzigd worden. De gewraakte datum waarover ik het heb is natuurlijk 1 oktober 2007. Waarom komen eigenlijk alleen diploma’s en certificaten die vóór 1 oktober werden behaald in aanmerking voor een gelijkstelling? In 2006 en 2007 was er ook sprake van een overgangstermijn. Naar de Wft-diploma’s, zoals die toen werden geïntroduceerd. In die periode kon je via een inhaalprogramma (Beleggen of Consumptief Krediet) je diploma actualiseren. Tót 1 oktober.

En wat blijkt nu in 2016? Bijvoorbeeld dat je óp 1 oktober 2007 het inhaalprogramma Beleggen hebt gevolgd, terwijl dit voor 1 oktober had moeten zijn. Samen met een collega trouwens. En van hem is het omwisseldossier nota bene al wél goedgekeurd. Dat is toch onrechtvaardig? Is hier geen sprake van rechtsongelijkheid? Nee, dit is een omwisseldossier dat ten onrechte is goedgekeurd. Een grensrechter die z’n vlag naar beneden heeft gehouden. Een menselijke beoordelingsfout. Rechtsongelijkheid zou juist ontstaan als je nu, met terugwerkende kracht de grens alsnog oprekt. Want inmiddels hebben honderden diplomahouders die toen in dezelfde situatie zaten ervoor gekozen dit probleem op te lossen door via een nieuw Wft-examen het benodigde diploma te behalen.

Elke oplossing creëert het volgende probleem
Of neem het volgende voorbeeld. Aanvankelijk kon je een Assurantie B-diploma alléén als geheel diploma omwisselen. Dus wie beide deelcertificaten Particulieren en MKB kon overleggen, had toch pech. Dat was raar. Het ministerie heeft, op advies van het CDFD, inmiddels besloten dat de deelcertificaten toch voor gelijkstelling in aanmerking komen (als je ze allebei hebt dus!). Onder de voorwaarde dat tussen het behalen van beide certificaten hooguit vijf jaar en één maand ligt.

Dat is een sympathieke en begrijpelijke versoepeling. Maar ook eentje die perfect aantoont dat het oplossen van het ene probleem, het creëren van het volgende probleem is. Wij krijgen een omwisseldossier ter beoordeling waar de twee deelcertificaten Particulieren en MKB worden aangeleverd. En je raadt het al: tussen het behalen van het certificaat Particulieren en het certificaat MKB ligt vijf jaar en twee maanden. Die periode van vijf jaar en één maand is – wederom – arbitrair. Maar moeten we er dan nu zes jaar van maken? Er is gewoon geen oplossing die alle grensgevallen naar ieders tevredenheid zal oplossen. De enige consequentie van verleggen is dat die grens dan voor net weer andere gevallen vervelend uitpakt.

Kortom: als het gaat om de uiterlijke aanleverdatum van je omwisseldossier en/of de datum waarop je bepaalde certificaten in het verleden behaald diende te hebben, reken niet op coulance of versoepelingen.

Wat te doen als je aan de verkeerde kant van de grens zit? Schade beperken!
Mocht je het nog niet hebben geregeld, dan is het eerste dat je te doen staat je behaalde (gelijkgestelde) diploma’s en certificaten laten controleren door een erkende exameninstelling. Deze controle op je oude diploma’s en certificaten is cruciaal bij het omwisselen naar nieuwe Adviseur diploma’s. Dit is ook het moment dat zulke grensgevallen aan het licht komen. Dit is dan natuurlijk geen leuk verhaal, alleen wel het reële verhaal. En stel dat je net in zo’n situatie zit. Dan weet je in elk geval dat je géén PEplus-examens meer moet gaan doen. En hoeveel tijd je nog hebt om via Wft-examens de benodigde Adviseur diploma’s te halen. Als je daar eind december achter komt moet je vanaf 1 januari ook aan de studie. Adviseren is er dan even niet bij. Lijkt me reden genoeg om nu in actie te komen?

Wesley van 't Hof
Over de auteur

Laat een bericht achter

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>