0 comments

Wie me al wat langer kent, weet dat ik dingen anders doe dan anderen. Soms een beetje anders. En soms radicaal anders De Examenbus waarmee Hoffelijk Financiële Examens door heel Nederland toert zou je kunnen typeren als één van de ‘wat meer krankzinnige’ ideeën die we hebben gelanceerd.    

In mijn bedrijf Hoffelijk Financieel bedachten we alweer twee jaar geleden in de aanloop naar het nieuwe vakbekwaamheidsstelsel (we spreken medio 2013) als stunt: “Hoe gaaf zou het zijn om een touringcar helemaal om te bouwen en in te richten als examenlocatie om daar PEplus- en Wft-examens mee te gaan afnemen op allerlei plekken in heel Nederland?” Deze gedachte bleef me tussen al onze op Wft- en PEplus-examinering gerichte werkzaamheden door altijd bezighouden. En op een zekere namiddag in – pak ‘m beet – eind januari jl. besloten we het ook gewoon daadwerkelijk te gaan uitvoeren.

Zo gezegd, zo gedaan! Eh, dat dachten we tenminste. Het was het vertrekpunt van een drie maanden durende rit in een achtbaan, waarin in moordend tempo alle zaken werden geregeld die met een 14 meter lange touringcar (mobiele examenafname, accreditaties, logistiek op de beoogde locaties van de bus etc.) te maken hebben. En geloof me, we hebben elkaar daarbij best een aantal maal diep in de ogen aangekeken. Ging dit idee in de praktijk wel zo goed werken als dat we tegen elkaar zeiden op die bewuste dag in januari?

Na twee maanden, net voor 1 april, was het dan toch al wel degelijk zover: de Examenbus was bedrijfsklaar en de chauffeurs en toezichthouders stonden in de startblokken om het land in te gaan. Om te doen waar we het voor hadden bedacht. Examens afnemen op een unieke en kwalitatief uitstekende examenlocatie. We hebben er bewust voor gekozen om op 1 april met een heel simpel en kort bericht voor het eerst aan te kondigen dat we met een Examenbus door het land gingen toeren. Verder meldden we er niets over die dag.

Grappig was dat daardoor enige verwarring ontstond. Ging Hoffelijk dit nu echt doen? Of was hier sprake van een (nogal doorzichtige) 1 aprilgrap? Een grap was het dus bepaald niet. Inmiddels heeft de Examenbus al heel wat kilometers gemaakt en zijn er honderden kandidaten op examen geweest. Onze grotere opdrachtgevers vinden het ideaal dat we bij hen voor de deur kunnen parkeren. Zodat op één en dezelfde dag veel werknemers tegelijk examen kunnen doen. We zijn op een aantal congressen en beurzen geweest om bezoekers de gelegenheid te geven hun congresdag te combineren met een PEplus-examen. Daarnaast zijn er verspreid door Nederland meer dan 25 locaties waar de Examenbus geregeld stopt, zodat kandidaten uit het ‘open traject’ er een examen kunnen doen.

Zo is de Examenbus in enkele maanden ontpopt van idee tot heuse geaccrediteerde locatie. Het was en is natuurlijk zeker niet alleen zomaar een woest plan. Zoals met alles wat je bedenkt en onderneemt: er moet wel een visie achter zitten. Een reden waarom je het doet. Die reden is gelegen in onze wens om een kandidaat de best mogelijke omstandigheden te bieden om het examen af te leggen in zijn nabije omgeving. Met de Examenbus willen we vooral bijdragen aan het creëren van meer geschikte examenplekken. Tegen dezelfde tarieven die gelden op vaste examenlocaties, maar met een hogere kwaliteit.

De Examenbus biedt qua te bereiken locaties flexibiliteit, maar ook altijd dezelfde (goedgekeurde) examenopstelling. Daarbij zijn er ervaren en ter zake zeer kundige toezichthouders aan boord. Dat garandeert dat de omstandigheden waarin het examen wordt afgenomen prima voor elkaar zijn en het geeft iedere adviseur de kans om in een rustige en professionele omgeving examen te doen. Als dat bijdraagt aan een hoger slagingspercentage is ons doel bereikt!

 

Wesley van 't Hof
Over de auteur

Laat een bericht achter

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>